Magyar családnév – mi az eredete, jelentése?

Az „Magyar” családnév a néppel, nemzetiséggel, népcsoporttal való kapcsolatra utaló családnevek csoportjába tartozik.

Ezek a nevek leginkább származási, etnikai, nyelvi, földrajzi kapcsolatra utalnak. A nép- és népcsoportnevekből alakult családneveket is idesorolják, ilyen például a Németh, Cseh, Török, Horváth, Oláh, Rácz név.

A magyar szó, mint népnév eredetileg összetett szó volt. Ugor eredetű a modzs, amely mag, férfi, nép, ember jelentésű. Az er elem pedig finnugor eredetű, és férfi jelentésű. Ez már önállóan nem fordul elő, de fennmaradt a férj és ember szavakban. A magánhangzó harmónia következtében jött létre a magyar és a megyer változat. A népnyelvben még ma is előfordul, hogy a magyar szót ember, egy ember, ismeretlen ember értelemben használják. Erdélyben a székelyektől elkülönítő szó volt, így válhatott családnévvé. Olyan ritkán fordult elő, hogy idegenek között kapta meg valaki családnévnek, hiszen a más anyanyelvűek inkább a saját nyelvükön különböztették meg a magyar nemzetiségűeket. Így keletkeztek például az Unger, Ungár nevek.

A Magyar vezetéknév 2014-ben a 34. leggyakoribb magyar családnév volt.

Néhány híres „Magyar” vezetéknevű ember:

Magyar Bálint politikus, volt oktatási miniszter

Magyar György labdarúgó

Magyar F. Zoltán színész

Magyar Elek János újságíró, gasztronómiai szakíró

Magyar Ede építész, aki Szeged építészeti megjelenítéséhez nagyban hozzájárult

Magyar Ilona Kossuth-díjas pedagógus

Magyar Fruzsina dramaturg

Ez is érdekelhet:
Milyen névnap van ma és holnap?





Keresztrejtvény – 16.03.16. Május 23. – miről nevezetes? Hogyan írjuk helyesen: pompon vagy pompom? Keresztrejtvény – 16.09.08. Hogyan írjuk helyesen: hívogat vagy hivogat? Hogyan írjuk helyesen: közzétesz vagy közzé tesz? Hogyan írjuk helyesen: karambol vagy garambol? Keresztrejtvény – 16.12.03. Hogyan írjuk helyesen: még egyszer vagy mégegyszer? Hogyan írjuk helyesen: kerület vagy kerűlet?