„A jó pásztor nyírja a juhot, nem megnyúzza.” Ki mondta?

Tiberius császár.

 

birka

Sokak szerint a mondás Mária Terézia szájából hangzott el, annak kapcsán, hogy 1767. január 23-án kiadta ismert jobbágyrendeletét, amelyben a jobbágyi terheket szabályozta, hogy megvédvéje a jobbágyokat, illetve azok adózóképességét földesúri túlkapásokkal szemben. Azonban a források szerint az ő verziója így szólt: „etetni kell a juhot, hogy nyírni lehessen!”

Mária Terézia kézjegye

A mára nyírni kell a juhot, nem nyúzni” formára egyszerűsödött kinyilatkoztatás eredetije „boni pastoris esse tondere pecus, non deglubere” azaz „a jó pásztor nyírja a juhot, nem megnyúzza” volt, és Tiberius császárnak tulajdonítja Suetonius, az ókori róma híres történetírója. 

Tiberius császár

 

 





Keresztrejtvény – 10.30. Cékla fagyasztása: hogyan fagyasztható, meddig ehető a cékla? Március 26. – miről nevezetes? Keresztrejtvény – 16.03.21. Ötöslottó nyerőszámok az 1. játékhéten 2017-ben Hogyan írjuk helyesen: katonanő vagy női katona? Hogyan tévesztik meg a vásárlókat a magyar üzletekben? Keresztrejtvény – 16.08.02. Keresztrejtvény – 16.09.12. Hogyan írjuk helyesen: bögre vagy bőgre?