Honnan került a 620-as szám a "nem most jöttem a hathúszassal" kifejezésbe?

Vagy vonathoz, vagy buszhoz van köze.

 

IF

A “nem vagyok hülye (naiv, buta, tudatlan)” jelentésű szólás eredetére két hihető elmélet is van. A közös elem bennük, hogy a bárhonnan is jön a 620-as szám, a frázis alapja az az előítélet és rosszindulatú sztereotípia, mely szerint a vidéki ember műveletlen, tanulatlan, együgyű.

Az egyik vélekedés szerint a 6:20-as szám Pestre közlekedő vonatok érkezési idejére utal, amikor a fővárosi irodisták és egyéb “magasabban kvalifikált munkaerő” által lenézett fizikai munkásokat, piaci árusokat nagy számban szállító szerelvény begördült a pályaudvarra.

A másik elmélet a népszerű (1958 és 1972 között gyártott) Ikarus 620-as buszt tartja a szólás ihletőjének, amely szintén tömegével szállította országszerte a keményen dolgozó kisembereket.

 





Hova menjek kirándulni Magyarországon? Hogyan írjuk helyesen: e havi vagy ehavi? Milyen állat a quokka? Hogyan írjuk helyesen: míg vagy mig? Hogyan írjuk helyesen: csokis vagy csokís? Keresztrejtvény – 09.04. Hogyan írjuk helyesen: irtó vagy írtó? Milyen HBO GO-sorozatok közül válogathatunk? Keresztrejtvény 24.02.22. Kicsoda Hajdú Péter?