Június 29. – miről nevezetes?

Péter-Pál napja, az aratás kezdete a magyar hagyományban.

Úgy tartják, hogy ezen a napon szakad meg a búza töve. A rozst is ezen a napon kezdték vágni. Ha nem érett még meg a búza, akkor csak néhány kaszasuhintást tettek, hogy jelképesen elkezdődjön az aratás. Szerszámaikat a templom oldalához tették, a pap pedig megszentelte. Készítettek aratókoszorút, amit a gazda házához vittek, a koszorúvivőt vízzel nyakon öntötték, hogy ne hiányozzon a búzának az eső.

Szent Péter a halászok védőszentje, őt is ezen a napon ünneplik. A nap előestéjén pontyot kötöztek rúdra és azzal járták végig a falut.

A Nemzetközi Duna-nap is június 29-én van. Számos helyen ünneplik a Fekete-erdőtől a Fekete-tengerig, egyben felhívják a figyelmet a védelmére is.  

Névnapok: Péter, Pál, Emőke, Judit, Petra, Szulamit, Ivett.

Ezen a napon született:

  • Móricz Zsigmond író, újságíró 1879-ben.
  • Antoine de Saint-Exupéry pilóta, író 1900-ban. 1943-ban jelent meg legismertebb regénye, az A kis herceg. 80 millió példányban kelt el, ezzel a világ ötven legolvasottabb könyve között szerepel.

Ezen a napon hunyt el:

  • Péter apostol 67-ben.
  • Kossuth Zsuzsanna, az 1848-as szabadságharc tábori kórházainak főápolónője 1854-ben. Kossuth Lajos legfiatalabb húga volt.

Ez is érdekelhet:
Milyen névnap van ma és holnap?