Tudta, hogyan mentheti meg autóját a kerékbilincstől és elszállítástól?

Regisztrálnia kell elérhetőségeit a KEKKH* adatbázisában járművének adatai mellé.

Az elérhetőségek (telefonszám, e-mail) bejegyzésére kétféle lehetőség van:

  • okmányirodában bármikor 2300 forintért,
  • vagy a forgalmi átírásakor ingyen.

Egy 2010-ben kelt IRM rendelet szerint ugyanis a közterületesnek az intézkedés megkezdése előtt ellenőrizni kell a fenti nyilvántartásban, hogy ki a szabálytalanul parkoló jármű üzembentartója, és az illetőt SMS-ben, telefonon vagy e-mailben (regisztrációkor kell választani) értesítenie kell a helyzetről. Amennyiben az autós visszajelez, hogy az értesítéstől számított 15 percen belül visszaér a járművéhez, és elviszi azt a helyszínről, úgy az intézkedést 15 percre felfüggesztik.

 

img_1093

 

Ha ezután az autós időben megérkezik, akkor már csak arrébb kell állnia (ezúttal szabályosan) és kifizetnie a szabálysértési büntetést. Tehát autó elszállításától vagy kerékbilincselésétől , valamint ezek költségeitől megmenekül (a szabálytalanságért a bírságot persze, így is ki kell fizetnie).

Abban az esetben, ha az üzembentartó a 15 perces türelmi időből kicsúszva érkezik vissza, kérheti az intézkedés félbeszakítását. Ebben az esetben a bírságon felül csak a kerékbilincselés és  elszállítással kapcsolatos költség felét kell megfizetnie. Ez a lehetőség egyébként a rendelet szerint regisztrációtól függetlenül mindenki számára él.

Ha az autós nem ér vissza az intézkedés befejezéséig, akkor a parkolási bírságon felül fizetnie kell az intézkedés összes felmerülő költségét is.

* Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatala

Forrás: Totalcar

 



Mikor van Martina névnap? Hogyan írjuk helyesen: Lágymányosi híd vagy Lágymányosi-híd? November 10. – miről nevezetes? Lichthóf, lichthof, lifthóf, lighthof, lifthoch, vagy hogyan kell írni? Hogyan írjuk helyesen: ellenfél vagy elenfél? Keresztrejtvény 24.01.07. Karalábé fagyasztása: hogyan fagyasztható, meddig ehető a karalábé? Szeptember 20. – miről nevezetes? Február 1. – miről nevezetes? Mikor van Álmos névnap?