Június 9. – miről nevezetes?

1781-ben ezen a napon született George Stephenson, a gőzmozdony feltalálója.

Gőzmozdony

Édesapja bányász volt, ő kezelte a vizet szivattyúzó gőzgépet. Hamarosan fia is érdeklődött a munkája iránt, és alkalma nyílt ezt a gőzgépet tanulmányozni. Olyan gőzhajtású járművet szeretett volna alkotni, amely az ebben az időben megalkotott öntöttvas síneken közlekedik. 1815-ben készült el első műve, a Blücher. Ez peremes kerekeinek köszönhetően tudott a sínen maradni. 30 tonnás terhet tudott vontatni, óránként 4 kilométer távolságot megtéve. 1825 őszén pedig megjelent a Locomotion névre keresztelt mozdony, amelynek már 38 kocsiból álló szerelvénye volt, és mintegy 600 utast szállított a 40 kilométeres útján. Szénnel valamint búzával fűtötték a mozdonyt. 1829-ben fiával közösen készítették a Rocket mozdonyt egy versenyre. 47 km/h sebességre volt képes az újításainak köszönhetően.

Névnapok: Félix, Előd, Annamária, Annabella.

Ezen a napon született:

  • Johann Gottfried Galle csillagász 1812-ben. Ő észlelte elsőként a Neptunusz bolygót.
  • Wittner Mária politikus, országgyűlési képviselő 1937-ben. Szabadságharcosként tevékenykedett az 1956-os forradalom idején. 1958. július 23-án, 21 éves korában első fokon halálra ítélték, többek között fegyveres szervezkedésben való részvétel, az államrend megdöntésére irányuló fegyveres szervezkedésben való részvétel miatt. 1959-ben életfogytiglanra változtatták az ítéletet, végül 1970-ben nemzetközi nyomásra szabadult. 2006-ban és 2010-ben a Fidesz országos listájáról jutott a Parlamentbe. 2010-ben ő volt a legszegényebb parlamenti képviselő.

Ezen a napon hunyt el:

  • Charles Dickens író 1870-ben.
  • Lomb Kató tolmács, fordító, nyelvzseni 2003-ban.

Ez is érdekelhet:
Milyen névnap van ma és holnap?





Hogyan írjuk helyesen: szíj vagy szíly? Keresztrejtvény 24.01.12. Hogyan írjuk helyesen: Lágymányosi híd vagy Lágymányosi-híd? Hogyan írjuk helyesen: jó napot vagy jónapot? Mikor van Szilárda névnap? Hogyan írjuk helyesen: nőj nagyra vagy nőjj nagyra? Hogyan írjuk helyesen: ímmel-ámmal vagy immel-ámmal? Hogyan írjuk helyesen: szívat vagy szivat? Mikor van Éva névnap? Ötöslottó nyerőszámok az 1. játékhéten 2016-ban