Május 7. – miről nevezetes?

1983-ban ezen a napon hunyt el Romhányi (a Rímhányó) József.

Frédi és Béni

Számos magyar opera szövegkönyvét írta, valamint operalibrettókat, musicaleket fordított. Játékos állatverseiről ismeri elsősorban a nagyközönség. Ahogyan például egy boldogtalan sün panaszkodik: „Értékemért agyon sose csapnának, nem kellek én se muffnak, se sapkának…” Több rajzfilm szövegének szerzője, mint a Mézga család, Mekk mester, Frédi és Béni, avagy a két kőkorszaki szaki, Kérem a következőt!.

1900. május 7-én a Földtani Intézet és Múzeum épületének megnyitása Budapesten. 1950. május 7-én avatták fel az újjáépített Ferihegyi Repülőteret. A második világháborúban csak a honvédség használhatta. A légitámadások érték, majd 1950-ben nyitották meg a polgári közlekedés számára. 1985-ben megnyílt a második terminál és leszállópálya, amiket már a legnagyobb sebességű gépek is használhattak.

Május 7. Boldog Gizella napja.

Névnapok: Gizella, Gusztáv, Bendegúz.

Ezen a napon született:

  • Berzsenyi Dániel költő 1776-ban.
  • Rabindranáth Tagore indiai költő, író 1861-ben. 1926-ban európai turnéja során Magyarországon is járt. A balatonfüredi szanatóriumban szívpanaszai miatt töltött hosszabb időt, ahol Korányi Sándor professzor felügyelte az egészségi állapotát.

Ezen a napon hunyt el:

  • Baktay Ervin festőművész, művészettörténész 1963-ban.

Ez is érdekelhet:
Milyen névnap van ma és holnap?





Mikor van Piroska névnap? Hogyan írjuk helyesen: degradál vagy ledegradál? Hogyan írjuk helyesen: papír vagy papír? Hogyan írjuk helyesen: aludttej vagy aludt tej? Mikor hajtottak végre utoljára halálos ítéletet Magyarországon, és miért végezték ki az elítéltet? Hogyan írjuk helyesen: konzervatív vagy konzervativ? Mikor van Áron névnap? Mikor van Teofil névnap? Hogyan írjuk helyesen: cigaretta vagy cígaretta? Hogyan írjuk helyesen: Erzsébet híd vagy Erzsébet-híd?