Május 4. – miről nevezetes?

Nemzetközi Star Wars nap, Szent Flórián – A magyar tűzoltók napja

Star wars nap

Star wars ruhák (Fotó: Thinkstock)

Május hónap a Star Wars rajongók számára eseményekben dús. George Lucas, a filmek atyja májusban született. A hat élőszereplős filmek mindegyikét májusban mutatták be. Ami miatt május 4-re került a Nap, az egy angol szójáték. A film híres mondata: „Az erő legyen veled.”, angolul így hangzik: „May the force be with you.”. Ezt a rajongók kicsit megváltoztatták: „May the fourth be with you.”, azaz „Május 4. legyen veled.”. 2012-ben Budapesten is szerveztek jelmezes felvonulást.

Flórián római katonatiszt volt a mai Ausztria területén. Keresztény hitéért vértanúságot szenvedett. Legendája szerint már gyermekkorában megmentett egy égő házat. Ezért lett a tűzzel dolgozók, tűzoltók, serfőzők, fazekasok, pékek, kéményseprők védőszentje. Névnapjához fűződő népszokások a tűzzel kapcsolatosak. Egyes helyeken ezen a napon nem gyújtottak tüzet, nem sütöttek kenyeret, míg máshol pedig éppen ezen a napon gyújtottak új tüzet, hagyományos módon, két fadarab összedörzsölésével.

Névnapok: Mónika, Flórián.

Ezen a napon született:

  • Thomas Henry Huxley biológus 1825-ben. Támogatta Charles Darwin evolúciós elméletét, és széles körben segített elterjeszteni. Egy évtizedig munkálkodott azon, hogy az ember és az emberszabású majmok kapcsolatát felderítse.
  • Buzánszky Jenő válogatott labdarúgó 1925-ben. Az Aranycsapat hátvédje volt.
  • Hankiss Elemér irodalomtörténész, filozófus 1928-ban.
  • Dr. Robin Cook író, orvos 1940-ben. Közegészségügyi és orvoskrimi témájú regényeiről ismerhetjük, mint a Kóma, Láz, Agy, Akár az Isten.

Ezen a napon hunyt el:

  • Trethon Judit író, újságíró, műfordító 2008-ban. A Nulladik típusú találkozások című tévéműsort közösen vezették Déri Jánossal. Fantasy és ezoterikus műveket is fordított.

Ez is érdekelhet:
Milyen névnap van ma és holnap?





Hogyan írjuk helyesen: 1-gyel vagy 1-el? Hogyan írjuk helyesen: jó reggelt vagy Jóreggelt? Mikor van Domonkos névnap? Keresztrejtvény – 16.01.20. Ki bérelhet földet? Keresztrejtvény – 09.07. Mikor van Gellért névnap? Augusztus 19. – miről nevezetes? “Veri, mint szódás a lovát.” – honnan ered? Ötöslottó nyerőszámok a 22. játékhéten 2016-ban