Hány közös játékfilmben szerepelt Walter Matthau és Jack Lemmon?

10.

matthau_lemmon_buddy_buddy

Sajnos, ma már egyik színész sem él, Walter Matthau 2000-ben hunyt el, Jack Lemmon pedig egy évre rá, 2001-ben. Sok évtizedes, közös filmes múltjukon túl a magánéletben is szoros barátság kötötte össze őket. Legtöbb filmjükben összeszokott párosként szórakoztatták a filmközönséget.
Sorban a legelső közös filmjük a Sógorom, a zugügyvéd c. film volt, a legutolsó pedig a Furcsa pár 2.

Filmjeik időrendi sorrendben:

Sógorom, a zugügyvéd (The Fortune Cookie, 1966)

Furcsa pár (The Odd Couple, 1968)

Szenzáció! (The Front Page, 1974)

Haver, haver (Buddy Buddy, 1981)

JFK – A nyitott dosszié (JFK, 1991)

Szomszéd nője mindig zöldebb (Grumpy Old Men, 1993)

Még zöldebb a szomszéd nője (Grumpier Old Men, 1995)

A fűhárfa (The Grass Harp, 1995)

Tengerre, tata! (Out to Sea, 1997)

Furcsa pár 2. (The Odd Couple 1998)

 

De a vígjátékokon túl dolgoztak együtt pl. komolyabb témában, dokumentumfilmekben is:

A “JFK” háttere – Az összeesküvés kérdése (Beyond ‘JFK’: The Question of Conspiracy, 1992) – a JFK filmbeli önmagukat alakítva.

The Gentleman Tramp (1975) – mindkét színész narrátori szerepben.

Mindezeken túl, Jack Lemmon (egyetlen!) rendezésében a Csakazértis nagypapa/Kocher nagypapa (1971) című filmben Walter Matthau játszotta el a címszerepet, akit a filmben nyújtott alakításáért Oscar-díjra is jelölték.

matthau_lemmon_grumpy_old_men

Közös munkásságuk talán leghíresebb filmje mégis a Szomszéd nője mindig zöldebb (1993) című film lett, ahol a két címszereplő – folyamatos és tökélyre vitt civódásával és egymás folytonos szívatásával – végleg beírta magát a filmtörténelembe.



Hogyan írjuk helyesen: még egyet vagy mégegyet? Hogyan írjuk helyesen: magánfelhasználó vagy magán felhasználó? Hogyan írjuk helyesen: posta vagy pósta? Milyen állat a quokka? Hogyan írjuk helyesen: szíj vagy szíly? Mikor van Vendel névnap? Hogyan írjuk helyesen: süllyeszt vagy sűlyeszt? Mikor van Olívia névnap? Keresztrejtvény 24.02.04. Hogyan írjuk helyesen: befőttesüveg vagy befőttes üveg?