Hogy hívják a leghíresebb magyar nyomozókutyát?

Kántor.

 

kántor_nyomozókutya
Kántort a róla készült filmben a fényképen látható fia, Tuskó alakította.

 

 

Szolgálati évei alatt 536 esetben vett részt nyomozásban, ebből 279 alkalommal sikeresen, ezzel a magyar bűnüldözés történetének legeredményesebb kutyájaként tartják számon. Hihetetlen munkabírású kutyaként legnagyobb teljesítménye egy körözött bűnöző kézre kerítése volt, amikor is másfél napon át követte a tettes nyomát több, mint 100 km-en át.

Tizenegy éves pályafutása féléves korában, 1953-ban kezdődött. Tóth Tibor (a regényben “Csupati”) oldalán kezdte el az ország első, kísérleti nyomozókutya képzését Budapesten, ahol iskolaelsőként már akkoriban is megmutatkozott kiváló tehetsége. A képzés után a Vas Megyei Rendőr-főkapitányságon állt szolgálatba.

Élete során hozzávetőleg 78 000 kilométert tett meg nyomkövetés közben. Nyomozati munkája során nem kevesebb, mint 1,2 millió forintnyi betörésből/lopásból származó értéket szerzett vissza (akkortájt ez igencsak nagy pénznek számított). Sikeres nyomozásai mellett pedig az akkori szakmai versenyeket is sorra nyerte.

A Szamos Rudolf által írt két könyv – Kántor nyomoz (1970), Kántor a nagyvárosban (1972) – nemzetközi porondra is elsodorta a kutya hírét, több tízmillió példányt adtak el belőle szerte a világban. A könyvek Tóth Tibor saját bevallása szerint is híven tükrözik közös munkáját Kántorral, a hős nyomozókutyáról szóló, öt részes filmsorozat (1975) viszont már csak kb. 60%-ban fedte a valóságot.

Kántort a halála után preparálták, és a Bűnügyi és Rendőrség-történeti Múzeumban állították ki.

További érdekességek:

  • Kántort kizárólag saját gazdája etethette. Ráadásul tőle is csak akkor fogadta el az ennivalót, ha a férfi a kutya saját tálkájában adta azt oda. Azonban többnapos akciók esetén, távol az otthontól nemegyszer előfordult, hogy a kutyát, tálja híján Tóth Tibor, csak a saját tenyeréből tudta megetetni.
  • Csupati még tíz évig dolgozott tovább kutyás rendőrként Kántor lányával, Ellivel.
  • Kántort a filmsorozatban fia, Tuskó alakítja.
  • Tóth Tibor a „Csupati” nevet Szamos Rudolfnak köszönheti.
  • Halálát egy szolgálat közben elszenvedett baleset okozta: a Fertő tó környékén üldöztek egy bűnözőt, amikor taposóaknára lépett. Nem ekkor vesztette életét, de súlyos sérülése miatt az állatorvosnak el kellett altatnia.
  • Gazdája száz szál piros rózsával búcsúzott tőle.