Mikor van Ilona névnap?

Augusztus 18.

Ilona névnap - Szent Ilona sziget
Szent Ilona sziget

 A Heléna régi magyarosodott alakváltozata az Ilona név, amelyet a középkor óta használnak ebben a formában. Azok közé a ritka magyar nevek közé tartozik, mely innen került be más népek nevei közé.

Híres Ilonák: Béres Ilona színésznő, Ivancsics Ilona színésznő, Kassai Ilona színésznő, Kállay Ilona színésznő, Medveczky Ilona táncosnő, Mauks Ilona Mikszáth Kálmán felesége, Schütz Ila színésznő, Staller Ilona (Cicciolina) felnőttszínésznő, Tóth Ilona, az 1956-os forradalom mártírja.

Ilona névnap - Medveczky Ilona
Medveczky Ilona (fotó RTL Klub)

Háromévesen döntötte el Medveczky Ilona, hogy primadonna lesz. Hétéves korától az Erkel Színházban táncolt statisztaként, majd az Állami Balettintézet elvégzése után, Magyarország revükirálynője lett, aki bejárta a világot fellépéseivel. 1974-ben, az osztrák állampolgárságért ment férjhez a nyíltan homoszexuális Wilhelm Alexander von Thurn und Taxis német herceghez. Medveczky Ilona az első magyar szexszimbólumok egyike volt, több száz udvarlóval. 2006-ban és 2008-ban A Szombat esti láz című műsorban is zsűrizett, majd nyugdíjba vonult. Elmondása szerint hatvanezer forintos nyugdíjából él, és csupán a tisztelőin múlik, hogy életszínvonala nem csökkent drámai módon.

Ez is érdekelhet:
Milyen névnap van ma és holnap?





Keresztrejtvény – 16.11.28. Melyek a finnugor eredetű magyar szavak? Keresztrejtvény – 11.28. Mikor van Jácinta névnap? November 10. – miről nevezetes? Mikor van Valentin-nap és mit ünneplünk ezen a napon? Hogyan írjuk helyesen: egyértelműsítő vagy egyértelmüsítő? Keresztrejtvény – 16.03.31. Hogyan írjuk helyesen: ganéj vagy ganély? Március 6. – miről nevezetes?