Mikor van Flórián névnap?

Május 4.

 

A latin Florianus rövidülése. Jelentése: virágos, virágzó.

Híres Flóriánok: Szent Flórián, a tűzoltók védőszentje, Albert Flórián labdarúgó, Kaló Flórián színész, színműíró, Rómer Flóris régész, Flórián üzletközpont üzletközpont Óbudán.

Árvizek és tűzvészek ellen védő szent Szent Flórián, akit keresztény hite miatt Diocletianus császár uralma alatt, 303-ban megbotoztak, majd kövel a nyakába egy folyóba dobtak. Tisztelete onnan ered, hogy a legenda szerint egy erődben hatalmas tűzvész pusztított, amit Florianus – szinte kilátástalan helyzetből – megfékezett. Katonái, kiket a tűzhaláltól megmentett, emberfeletti, isteni erejének tulajdonították a tűzvész elmúltát. Szent Flórián alakjával templomokban, házak falába süllyesztve, köztereken a mai napig lehet találkozni. A tűzoltók minden évben ezen a napon ünnepségek keretében megemlékeznek róla.

Ez is érdekelhet:
Milyen névnap van ma és holnap?





Koronavírus: mi az omikron? Hogyan írjuk helyesen: ezt is vagy eztis? Hogyan írjuk helyesen: ámítás vagy ámitás? Mikor van halottak napja 2023-ban? Keresztrejtvény 24.02.13. Hogyan írjuk helyesen: cigizik vagy cígizik? Mikor van Apor névnap? Hogyan írjuk helyesen: kap vagy kapp? Ötöslottó nyerőszámok a 18. játékhéten 2017-ben Keresztrejtvény – 12.24.