Február 5. - miről nevezetes?

1971. február 5-én az Apollo-14 Antares nevű holdkompja landolt a Holdon.

Apollo 14 Antares

Edgar Dean Mitchell volt a holdkomp vezetője. Hatodik emberként léphetett a Hold felszínére. Rajta kívül a személyzet tagjai Alan Shepard és Stuart Allen Roosa. Mitchell két holdsétája alkalmával 8 órát és 25 percet tartózkodott az űrhajón kívül. 1971. január 31-én indult útjára az Apollo-14, majd február 9-én tért vissza a Földre. 48 kg kőzetet hoztak magukkal a Fra Mauro kráterből.

Névnapok: Ágota, Ingrid, Etelka, Léda

Ezen a napon született:

  • Nagy Lajos író, publicista 1883-ban.
  • Moór Marianna színésznő, érdemes- és kiváló művész 1943-ban.

Ezen a napon halt meg:

  • Dr. Felletár Emil vegyész, gyógyszerész 1917-ben. Hazánkban megteremtette a törvényszéki toxikológiát.
  • Rákosi Mátyás politikus 1971-ben. 1952-53-ban a Magyar Népköztársaság Minisztertanácsának elnöke. 1952-ben érte el tetőpontját a Rákosi-kultusz. Ekkor már „népünk bölcs vezére”-ként emlegették. 60. születésnapja alkalmából országszerte munkaversenyeket hirdettek. Születésnapja alkalmából neki rajzoltak az óvodások, fogalmazásaikat neki írták az iskolások, asszonyok a nevét hímezték a terítőkbe. Sztálin halála után a pozíciója egyre gyengült. 1956-ban a Szovjetunióba ment, ahonnan szeretett volna hazajönni, de ezt lehetetlenné tették. Haláláig azt hitte, hogy Magyarországon szeretik és visszavárják.

Az egyházban Szent Ágota napja. Ő az anyatej, a szoptatódajkák és a mellbetegek védőszentje.

Csillagjegy: Vízöntő

Ez is érdekelhet:
Milyen névnap van ma és holnap?





Hagyma fagyasztása: hogyan fagyasztható, meddig ehető a hagyma? Mikor van Eszter névnap? Mikor lesz 2015-ben a Velencei karnevál? Szőke családnév – mi az eredete, jelentése? Melyik hazai strandokat érdemes elkerülni? Mikor van húsvét 2024-ben? Meddig állt az első vasfüggöny Magyarország déli határain? Hogyan írjuk helyesen: attribútum vagy attributum? Mikor van Imelda névnap? Hogyan írjuk helyesen: hugyos vagy húgyos?