Február 3. – miről nevezetes?

A magyar rejtvényfejtők napja

rejtveny kutya

2007 óta emlékeznek meg róla. A Füles magazin 1957-ben ezen a napon jelent meg először. Ez hetilap volt, minden vasárnap vehették kézbe a rejtvényfejtők. Képregényeket, vicceket is tartalmazott. 1925. január 22-én jelent meg Magyarországon az első keresztrejtvény. 1968-tól országszerte rendre alakultak rejtvényfejtő klubok, versenyeken mérték össze tudásukat a tagok.

Névnapok: Balázs, Oszkár, Celerina.

Ezen a napon született:

  • Galamb József gépészmérnök 1881-ben. Konstruktőrként a Ford T-modell egyik megalkotója volt. A Ford márkafeliratát ő rajzolta. Éves fizetése 75000 dollár volt. Ennyit keresett akkoriban az Egyesült Államok elnöke is.
  • Kitaibel Pál kémikus, botanikus 1757-ben. Magyarország növényeit, kőzeteit, ásványvizet osztályozta, leírta.
  • Csoóri Sándor költő, esszéíró, a Nemzet Művésze 1930-ban.

Ezen a napon halt meg:

  • Johannes Gutenberg feltaláló, ötvösmester 1468-ban. A könyvnyomtatást forradalmasította, a mozgatható betűelemekkel való nyomtatást alkotta meg. Találmányának jelentősége abban rejlik, hogy összehangolta a könyvnyomtatás négy fontos elemét egyetlen gyártási folyamatban, ezek a papír, a nyomógép, a megfelelő nyomdafesték és a mozgatható betűminta.
  • Haynal Imre orvos 1979-ben. Főként a kardiológia és az endokrinológia érdekelte.

Csillagjegy: Vízöntő

Ez is érdekelhet:
Milyen névnap van ma és holnap?Címkék:

Jobban tudom!

Válogatás a bejegyzések közt

Miért vezette utasszállító gépét sziklafalnak a Germanwings másodpilótája? November 13. – miről nevezetes? Mi a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató (NÚSZ) ügyfélszolgálat elérhetősége, nyitvatartása? Agytorna 17. forduló: Láttam már valahol… Október 1. – miről nevezetes? Mikor van Ottó névnap? Ötöslottó nyerőszámok a 46. játékhéten 2016-ban Keresztrejtvény – 16.06.12. Honnan mérik az egyszámjegyű főutak kilométereit Magyarországon? Keresztrejtvény – 10.06.

Neked mi a véleményed?

Hozzászólások: 0 hozzászólás

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.