Mikor van Alpár névnap?

Március 27-én, szeptember 5-én.

Valamint január 2-án és június 14-én.

Régi magyar férfinevünk, török személynévből származik, jelentése hős férfi. Tonuzaba besenyő vezér fiát hívták így. Ma is gyakori személynévként.

Híres Alpár: Losoncz Alpár filozófus, közgazdász, Végh Alpár Sándor újságíró, Alpár Gitta színésznő, énekesnő.

Alpár Gitta 1903-ban született Budapesten Klopfer Reginaként. A Zeneakadémián tanul, 1924-ben Gilda-ként debütál, majd külföldi operaházak tagja lesz. Németországban egy fogadáson összetűzésbe kerül Göbbels-szel, ezért csomagol és otthagyva akkori férjét, hazajön Magyarországra. Zajos sikereket arat az Operettszínházban a Dubarry-val. Végül feleségül megy egy svéd gyároshoz és Hollywoodba költöznek, bár ő visszavonul a színpadtól férje kérésére. Utoljára még játszik a New Orleans angyalai című filmben Marlene Dietrich mellett, óriási sikerrel. 1987-ben Golden Band életműdíjat kapott Berlinben.

Ez is érdekelhet:
Milyen névnap van ma és holnap?





Hogyan írjuk helyesen: még egyet vagy mégegyet? Hogyan írjuk helyesen: mindenekfölött vagy mindenek fölött? Mi az új típusú koronavírus-betegség (COVID-19)? Páros vagy páratlan hét van? Hogyan írjuk helyesen: despota vagy desputa? Mikor van nagyböjt 2024-ben? Mikor kezdődik a húsvéti böjt és mikor van vége? Mikor van Oszkár névnap? Mikor van György névnap? Hogyan írjuk helyesen: New York-i vagy new yorki? Mikor van Kolos névnap?