Mikor van Lídia névnap?

Február 12

Liliuokalani – vagy Lydia Botanikus kert Hawaii

Liliuokalani – vagy Lydia Botanikus kert Hawaii 

Görög eredetű bibliai név, amelynek a jelentése: az ókori kis-ázsiai Lüdiából származó nő.

Magyarországon ritka, a 2000-es években nem található az első 100 legnépszerűbb női név között.

Híres Lídiák: Sákovicsné Dömölky Lídia olimpiai bajnok vívónő, Liliuokalani hawaii királynő (élt: 1838-1917) – születési nevén Lydia, Boudny Lídia a 2014-es Ének iskolájának szereplője.

Liliuokalani – vagy Lydia – királyné anyja a korábbi uralkodó, III. Kamehameha tanácsadója volt, születésekor örökbe fogadta Laura Konia, I. Kamehameha király unokája. 1877-ben ő lett a kijelölt trónörökös, miután meghalt az öccse. A trónra 1891-ben került bátyja, I. Kalakaua után. Az erőskezű asszony megpróbálta helyreállítani a bátyja uralkodása alatt meggyengült királyi hatalom erejét. Szembefordult a kiváltságos kereskedelmi koncessziókhoz juttatott Egyesült Államokkal, ez azonban a külföldi üzletembereket az ellenségeivé tette. 1893-ban politikai ellenfelei trónfosztottnak nyilvánították és országát az USA-hoz akarták csatolni. Liliuokalani lemondott, hogy elkerülje a vérontást, de Grover Cleveland amerikai elnökhöz fordult, hogy helyezze vissza hatalmába. Az elnök engedett a kérésnek, politikai ellenfelei azonban megtagadták ezt. Két év múlva lázadás tört ki a Liliuokalani mellett, de a lázongást leverték a királynőt eltávolító párt hívei, házi őrizetbe helyezték, majd lemondó nyilatkozatot írattak alá vele, cserébe bebörtönzött hívei amnesztiát kaphattak. A volt királynő ezután visszavonult a közélettől. 1917-ben halt meg.

Ez is érdekelhet:
Milyen névnap van ma és holnap?





Hogyan írjuk helyesen: biliárd vagy billiárd? Mennyi egy töketlen fecske maximális repülési sebessége? Hogyan lehet Netflixem? Mikor van Adorján névnap? Ehetek tojást, ha magas a koleszterinszintem? Hogyan írjuk helyesen: bátorít vagy bátorit? Hogyan írjuk helyesen: pálya vagy pája? Keresztrejtvény – 16.10.21. Hogyan írjuk helyesen: egész alakos vagy egészalakos? Ötöslottó nyerőszámok a 38. héten – 2015.09.19.