Mikor van Bertold névnap?

Február 11.

 

Szent Bertold

Szent Bertold (jobbról)

 A Bertold férfinév germán eredetű, a Berthold névből származik. Viselői büszkék lehetnek nevükre, hiszen jelentése fényes, híres, illetve uralkodó, tevékeny.

Nagyszerű jelentése ellenére Magyarországon nem lett népszerű, az 1990-es években is csak néhány volt belőle, a 2000-es években pedig sosem szerepelt az első száz legnépszerűbb férfinév között.

Híres Bertoldok: Bertolt Brecht német író, drámaíró, báró Feilitzsch Berthold (1897-ben Szabolcs vármegye főispánja), Bertold, bajor herceg (aki i.sz. 943-ban a nyugat felé kalandozó magyarokat megfutamította), IV. Bertold merániai herceg (II. András magyar király feleségének, Gertrudisnak az apja), Bertold, aquileai pátriárka, kalocsai érsek, Ellerbach Bertold (erdélyi vajda a XV. században).

Bertolt Brecht (1898-1956) német drámaíró, költő, rendező nevét minden színházat szerető ember hallotta már. Nevéhez fűződik a XX. századi színjátszás megújítása. Az 1928-ban bemutatott Koldusoperával szerzett magának hírnevet, Az 1930-as években náciellenes musicalt vitt színre, “Mahagonny városának tündöklése és bukása” címmel.Hitler hatalomra jutása után menekülnie kellett, végül az Egyesült Államokban kötött ki, hazájában írásait és színdarabjait is betiltották. Hollywoodban nem volt sikere, sőt, a háború után, 1947-ben Amerika-ellenes tevékenységgel vádolták meg, mivel kommunistának tartotta magát. Visszatért Európába. Második feleségével, Helene Weigel színésznővel 1949-ben az NDK-ban, Kelet-Berlinben telepedtek le. Ott azonban kommunistának nem volt elég jó, ő ugyanis valójában a diktatúrákat nem bírta, a sztálinista hatalommal is dacolt, ezt pedig a hatóságok nem jól tűrték akkoriban. Brecht Berlinben, 1956. augusztus 14-én halt meg.

Ez is érdekelhet:
Milyen névnap van ma és holnap?





Hogyan írjuk helyesen: mellett vagy melett? Hogyan írjuk helyesen: bajor vagy balyor? Hogyan írjuk helyesen: pusztít vagy púsztít? Mi a koronavírus-térkép? Mikor van Róbert névnap? Mikor van Szömér névnap? Hogyan írjuk helyesen: huzat vagy húzat? Keresztrejtvény – 16.04.25. Sipos családnév – mi az eredete, jelentése? Lehet-e kötelező az alkoholvizsgálat a munkahelyen?