Mikor van Georgina névnap?

Február 15.

Georgina névnap - Szerencsi Éva mint Vitay Georgina

Szerencsi Éva mint Vitay Georgina

Latin eredetű név, a Georgius (magyarul György) férfinév nőnemű alakjának továbbképzése, melynek jelentése: földműves, gazdálkodó, gyöngyike virága.

Híres Georginák: Kerecsényi Fodor Georgina kardvívó, Póta Georgina magyar Európa-bajnok asztaliteniszező, Szabó Magda Abigél című regényében Vitay Georgina, Georgiana Cavendish hercegnő

A 2000-es években nem szerepel a 100 leggyakoribb női név között.

Sokak kedvence volt az Abigél című regény és annak televíziós változata, amelynek hőse Vitay Georgina. A történet szerint a lányt az apja, a katonai ellenállásban résztvevő Vitay tábornok viszi a zárt, bentlakásos intézetbe, hogy ne találhassák meg a németek, akik esetleg a lánya elfogásával zsarolnák őt. Az intézetben rengeteg kaland esik meg a fiatal lánnyal, összevész társaival, elárulja őket egy játék miatt, az intézetből pedig megszökik. Végül azonban tanára hatására visszatér és akkor apja elárulja neki, miért kell a Matula Leánynevelő intézetben maradnia valójában. a lány megbékül sorsával és akármennyire nem szereti az intézetet, kibékül osztálytársaival.