Január 22. – miről nevezetes?

A Himnusz születésnapja, a Magyar Kultúra Napja.

Kolcsey Ferenc

Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon fejezte be a Himnusz megírását a kézirat szerint. A Magyar Kultúra Napját erre az eseményre emlékezve 1989 óta ünnepeljük január 22-én. Díjak átadására kerül sor ezen a napon, színházi előadásokat, irodalmi esteket tartanak. A 19. századig nem volt a magyarságnak nemzeti himnusza. 1844-ben került sor a Himnusz megzenésítésére. Állami ünnepségen először 1848. augusztus 20-án mutatták be. 1989 óta a nemzeti jelképeink közé tartozik. (kép rook76 / Shutterstock.com) 

Névnapok: Vince, Artúr.

Ezen a napon született:

  • Riesz Frigyes egyetemi tanár, matematikus 1880-ban. A legtöbb kutatása az analízis témakörébe tartozott. Nagyon fontos szerepe volt Szegeden a matematikai életben.

Ezen a napon halt meg:

  • Ybl Miklós építész 1891-ben. A Magyar Állami Operaház tervezője is. 1884. szeptember 27-én került sor az átadásra.
  • Boldog Batthyány-Strattmann László a szegények orvosa 1931-ben. Szegény betegeit ingyen gyógyította. Sebész, majd szemész képesítést is szerzett. Sokan már életében szentként tisztelték. 2003-ban II. János Pál pápa avatta boldoggá.
  • Weöres Sándor író, költő, műfordító 1989-ben.

Csillagjegy: Vízöntő

Ez is érdekelhet:
Hányadik hét van?
Napi horoszkópCímkék:

Jobban tudom!

Válogatás a bejegyzések közt

Január 31. – miről nevezetes? Mikor van Oktávia névnap? Mikor van Ditmár névnap? Mikor van Márk névnap? Melyik Nostradamus öt még be nem teljesült jóslata? Hogyan lesz igaz egy gyufa elmozdításával? Mikor van Vince névnap? Február 26. – miről nevezetes? Mikor van Kristóf névnap? Keresztrejtvény – 16.10.04.

Neked mi a véleményed?

Hozzászólások: 0 hozzászólás

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.