Egy bögre liszt hány dkg?

Kb 15 dkg (150 g)

 

egy_bogre_liszt_hany_dkg_dekagramm

Továbbá:

TérfogatÉlelmiszerTömeg (kb)
1 bögreBab30dkg
1 bögreKókuszreszelék75 g
1 bögreKristálycukor240 g
1 bögreKristálycukor (barna)175 g
1 bögreLiszt150 g
1 bögreMazsola175 g
1 bögreMéz350 g
1 bögreMogyoró (apróra vágott)175 g
1 bögreRizs (nyersen)200 g
1 bögreSzárított gyümölcs175 g
1 bögreVaj, zsír225 g
1 bögreZabpehely115 g
1 bögreZsemlemorzsa50 g
1 bögreDió (nem őrölt)130-150 g

 

A fenti számok 2,5 dl (250 ml) térfogatú bögrét feltételeznek.

A térfogat kérdésbe egyébként könnyen bele lehet bonyolódni, ha elkezdjük kapargatni a témát. Egyrészt mert ez az angolszász országokban elterjedt konyhai “mértékegység” (a cup = csésze) területenként változó térfogatot jelöl: az USA-ban közel 2,4 dl, az egykori brit gyarmatbirodalom területén 2,5 dl. Ennél zavaróbb, hogy hazánkban több forrás megkülönböztet csészényi és bögrényi mennyiséget, ahol a csésze 2,5 dl, a bögre pedig 5 dl térfogatú. Ugyanakkor a hétköznapi nyelvben úgy tűnik, a csésze szó, mint mértékegység kihalóban van a konyhai nyelvből, helyette általában bögrét használunk, ami 2,5 dl-t jelöl. Érdekességként megjegyezzük, hogy ez utóbbi fordulat azt jelenti, hogy az angol cup mértékegységet (kb 2,5 dl), amely precíz fordítása valóban csésze lenne, a magyar hétköznapi nyelv “bögrésítette”.

A kavarodást elkerülendő a figyelmes szerzők általában közlik, hogy bögrés receptek esetén, milyen térfogatú bögrével számoltak.

Ez is érdekelhet:
Egy evőkanál az hány dkg (liszt, zabpehely, cukor stb.)?
A gyakran átváltott élelmiszerek teljes listája
Egy evőkanál, kávéskanál, teáskanál, mokkáskanál hány mililiter (ml)? Egy mililiter hány csepp?



Igaz, hogy a császármetszés Julius Caesarról kapta a nevét? Hogyan írjuk helyesen: bújócskázik vagy bujócskázik? Fehér családnév – mi az eredete, jelentése? Mikor van Gergő névnap? Hogyan írjuk helyesen: kiírat  vagy kiirat? Hogyan írjuk helyesen: helyes vagy hejes? Hogyan írjuk helyesen: azt mondom vagy aztmondom? Mikor van Ince névnap? Március 2. – miről nevezetes? Keresztrejtvény – 16.03.16.