Növekedett-e a bűnözés mértéke az alkoholtilalom hatására?

Igen…

alkohol tilalom

Amerikában a Józansági Mozgalom hívei úgy gondolták, ha megvásárolhatatlanná teszik az alkoholt, akkor majd megszűnik az alkoholfogyasztás, és ezzel minden társadalmi problémára megoldás születik. A családon belüli erőszaktól kezdve a nyomoron át a munkanélküliségig minden baj okozójának a szeszfogyasztást tartották.

Maine államban 1851-ben vezették be az alkoholtilalmat. 1916-ig 26 államban életbe lépett. Az Adóhivatal hatáskörébe került, hogy érvényt szerezzenek a tiltásnak. Azonban az állam jelentős adóbevételtől esett el, ami az alkoholkereskedelemből származott. Valamint minőségi ellenőrzést sem tudtak gyakorolni.

Billy Sunday prédikátor azt vizionálta, hogy megszűnnek a nyomornegyedek, a börtönök helyén művelt földterületek lesznek.

Ehelyett azonban a szesztilalom az illegális kereskedésnek kedvezett, virágkorukat élték az illegális lokálok, zugkimérések, a szeszcsempészés. Bandák háborúztak az üzletek működtetéséért. Aki alkoholt szeretett volna fogyasztani, szükségszerűen kapcsolatba került az alvilággal.

A koktélok születése erre az időre tehető. A lokálokban narancslével, gyümölcsökkel álcázták a pohárban lévő szeszes italt. A NASCAR, az USA első autóversenye is innen nőtte ki magát, feltuningolt autóikon menekültek a szeszcsempészek a rendőrök elől.

Magyarországon a Nemzeti Dohányboltokhoz hasonlóan tervezik a Nemzeti Italboltok bevezetését. Az elképzelések szerint bort és sört továbbra is lehet ott vásárolni, ahol eddig, tömény italokat, mint amilyen például a gin, vodka, likőr ezután csak a kijelölt helyeken.



Névnap szerviz c. játék hivatalos nyereményszabályzata Tényleg kék a Kék Hold? Keresztrejtvény – 08.23. Keresztrejtvény – 16.10.01. Hogyan írjuk helyesen: nemesgáz vagy nemes gáz? Hogyan írjuk helyesen: kedély vagy kedéj? Keresztrejtvény – 16.04.16. December 21. – miről nevezetes? Március 22. – miről nevezetes? Természetes szám-e a nulla?