Halálosak lehetnek-e az alkoholelvonási tünetek?

Igen…

alkoholelvonas

Delirium tremensnek nevezik azt az állapotot, amely a legsúlyosabb elvonási tünet, az alkoholbetegek 15%-nál alakul ki. Az utolsó pohár alkohol elfogyasztása után pár órával kezdődnek a tünetek, majd 2-3 nap alatt fejlődhet ki az életet veszélyeztető állapot.

Általában szorongással kezdődik, majd durva végtagremegés alakul ki, amely a fejre és a törzsre továbbterjed, mindemellett izzadás jellemző. Megvonásos görcsroham, vagyis alkalmi epilepszia is kísérheti. Ezután a zavartság, tájékozatlanság növekszik, alvászavar lép fel, jelentős nyugtalanság, esetleg látási, hallási hallucinációkról számol be a beteg. Szapora szívverés, magas vérnyomás, láz is jelentkezhet. A máj és a hasnyálmirigy működésében zavar lép fel, a szervezet folyadék- és ionháztartása felborul.

Mivel életveszélyes állapot, ezért mindenképp kórházi kezelést, akár intenzív osztályost is szükségessé tesz. B-vitamin hiányos állapot rendezése fontos. Ha az akut állapot rendeződik, akkor hónapokig tartó leszoktató kezelésen érdemes részt vennie a páciensnek. Korábban a halálozási arány a 15-20%-ot is elérte, ma a kezelés fejlődésével mindössze néhány százalékra tehető.

A Házipatika is ír róla.

Enyhébb esetekben is előfordulhat alvászavar, lidércnyomásos álmok, álmatlanság, fáradtság, étvágytalanság, hányinger, hányás a megvonás következtében. Mindezek annak következményei, hogy a hosszú ideig tartó alkoholfogyasztás megváltoztatja az agyműködést.

Ez is érdekelhet: 
Kit nevezünk alkoholistának?
Másnaposság ellen mit tegyünk?
Mennyi idő alatt ürül ki az alkohol a szervezetemből
Mióta büntetik az ittas vezetést?



Mikor van Jónás névnap? Május 16. – miről nevezetes? Mikor van Placid névnap? Mikor van Gyöngyvér névnap? Január 29. – miről nevezetes? Mikor van Franciska névnap? Fodor családnév – mi az eredete, jelentése? Mikor van Miklós névnap? A “bio” mindig jobb, mint a nem bio? Mikor van Kornél névnap?