Ehetek tojást, ha magas a koleszterinszintem?

Úgy tűnik, igen…

tojas

1970-ben Amerikában látott napvilágot az a feltételezés, hogy a magas koleszterinszint hozzájárul a szívproblémák és az érbetegségek kialakulásához. Ugyanakkor azt a megállapítást is tették, hogy a koleszterinszint egészséges értéken tartásához csökkenteni kell a táplálkozással bevitt koleszterin mennyiségét. Egyik jelentős koleszterinforrásnak a tojást találták.

Az terjedt el, hogy napi 300 milligramm lehet legfeljebb a táplálékkal a szervezetbe kerülő koleszterin mennyisége. Egyetlen tojás azonban 200-220 mg koleszterint tartalmaz, illetve más becslések szerint pedig 267 mg-ot. Tehát egyetlen tojással majdnem kimerítjük a bevihető mennyiséget. Ugyanakkor még nem is említettük a többi koleszterinben gazdag táplálékunkat.

Mivel a telített zsírsavakat tartalmazó állati eredetű élelmiszereink, mint például a húsok, tej, tejtermékek is sok koleszterint tartalmaznak, így az amerikai ajánlás úgy szólt, hogy az emberek akkor járnak a legjobban, ha radikálisan csökkentik a tojásfogyasztásukat, vagy teljesen ki is hagyják az étrendjükből ezt a bűnöst.

Újabb vizsgálatok azt látszanak igazolni, hogy az ételekkel bevitt koleszterin mennyisége nem befolyásolja vérünk koleszterinszintjét. Olvassunk többet a témáról a Házipatika oldalain!

Ez is érdekelhet:
Mi az a koleszterin mítosz
Szabad-e szalonnát enni, ha magas a koleszterinszintem?