Mi az a HDL-koleszterin?

A koleszterin egyik fajtája, a magas sűrűségű koleszterin.

koleszterin molekula

A koleszterin a vérben szállítófehérjékhez kötődve tud mozogni. A fehérje és a koleszterin arányának függvényében lesz a vérben mozgó csomagocska magas sűrűségű, azaz HDL-koleszterin (High-density Lipoprotein). A HDL segít abban, hogy a felesleges koleszterin a vérből a májba visszakerüljön, ahol lebontódik, epesavak is keletkeznek belőle, amelyek az emésztést segítik. Ezáltal csökken az érelmeszesedés esélye.

A HDL-koleszterin szintjét kívánatos lenne 1,1 mmol/l felett tartani. Túl alacsony szintje esetén ugyanis növekedhet a szívinfarktus, agyvérzés, érelmeszesedés kockázata. Niacin szedésével próbálták növelni a vérben található mennyiséget.

Életmódbeli tényezők, mint rendszeres testmozgás, megfelelő étkezés, napi 1 dl vörösbor növelheti a HDL-koleszterin szintet.



Mikor van Emma névnap? Hogyan írjuk helyesen: húszas vagy huszas? Fazekas családnév – mi az eredete, jelentése? Hogyan írjuk helyesen: perdít vagy perdit? Cukorborsó fagyasztása: hogyan fagyasztható, meddig ehető a cukorborsó? Keresztrejtvény – 08.20. Hogyan írjuk helyesen: kint vagy kínt? Hogyan írjuk helyesen: huszad vagy húszad? Mi az a Netflix Originals? Február 14. – miről nevezetes?