Mióta nemzeti ünnep október 23.?

1991 óta

Az 1956-os forradalom és szabadságharc kezdetének, valamint a Magyar Köztársaság 1989-es kikiáltásának napja. 1956. október 23-án a magyar nép a diktatúrára forradalommal válaszolt, fegyveres felkelés robbant ki a szovjet megszállás ellen. Az egyetemi diákság országszerte tiltakozott a kommunista diktatúra ellen, ezen a napon pedig tömegmozgalommá tudott válni a szervezkedés. Nagy Imre beszédében reformokat ígért a kétszázezer főre duzzadt tömegnek. A felkelők elfoglalták a Magyar Rádió épületét, a szovjet csapatok vérbe fojtották a forradalmat, majd a Kádár rezsim megtorló intézkedéseket foganatosított.

Természetesen ezután nem lehetett október 23-át ünnepelni, az eseményeket ellenforradalomként kommunikálták. Nagy Imre miniszterelnököt 1958-ban kivégezték, ellene irányuló koncepciós per eredményeként. A börtönudvaron temették el, majd az Új Köztemető 301-es parcellájába, jeltelen sírba tették. Az 1980-as végén, ahogyan a rendszer gyengült, egyre inkább nyilvánosságra került, hogy mi is történt akkor. 1989. június 16-án a Hősök terén 250000 búcsúztak tőle és társaitól, majd a 301-es parcellába ünnepélyesen újratemették.

1989. október 23-án Szűrös Mátyás megbízott államfő kikiáltotta a III. magyar demokratikus köztársaságot a Parlamentnél összegyűlt százezres tömeg előtt.



Honnan mérik az egyszámjegyű főutak kilométereit Magyarországon? Október 6. – miről nevezetes? Mikor van Achilles névnap? Április 7. – miről nevezetes? Hogyan írjuk helyesen: stílus vagy stilus? Hogyan kezelhető az ekcéma? Keresztrejtvény – 11.26. Keresztrejtvény – 11.14. Hogyan írjuk helyesen: Liechtenstein vagy Lichtenstein? Hogyan írjuk helyesen: aerodinamika vagy aeródinamika?